Završen je program prvog dana konferencije Handball Talks u Našicama

    VijestiFriday, 03.November.2023.

    Prvog dana konferencije “Handball Talks” pod nazivom „Rukomet, sutra“ u sportskoj dvorani OŠ kralja Tomislava u Našicama okupila se rukometna elita iz čitave regije. Održano je ukupno šest panela, a sutra su na rasporedu još tri. Konferenciju su organizirali najpoznatiji regionalni rukometni portal Balkan-Handball i Rukometni klub NEXE.

     – “Rukometni trener danas mora biti kao Vegeta, znači da se miješa u sve, ali u pozitivnom smislu. Slikovito je to opisao trener RK NEXE Branko Tamše na panelu pod nazivom „Kakav je rukometni trener današnjice?“. Uz trenera RK NEXE, na panelu su sudjelovali i Alem Toskić (RK Celje Pivovarna Laško), Toni Čolina (RK Izviđač Agram), Slavko Goluža i Vladan Matić (RK Metaloplastika). Na panelu su obrađene razne teme od toga jesu li treneri fanatici, koji su danas najveći izazovi, trebaju li se mladi igrači uz rukomet fokusirati i na završetak škole, pritisku roditelja i agenata do nedorečenosti rukometnih pravila.
    – “Svi se mi trudimo imati čim manje komunikacije sa sucima, jednako kao i igrači, ali jako je teško jer rukomet je jedini sport gdje nisu dorečena pravila. Svi mi koji sjedimo tu, ne znamo sva pravila o rukometu i to je tako. Za nas je svaka utakmica bitna i ponekad dođeš u situaciju zbog nekih drugih faktora, da se netko drugi igra s tvojom egzistencijom“, rekao je trener Alem Toskić s kojim su se složili i ostali sudionici panela.

    Prvog dana održano je ukupno šest panela na kojima se raspravljalo o izazovima trenera, kakva je budućnost mladih rukometaša, je li agent osmi igrač, kako će izgledati RK NEXE u budućnosti kroz projekt RK NEXE 2.0.

    Očekivano najveći interes publike izazvao je i panel „Priče iz svlačionice“ na kojem su gostovali nekadašnji vrhunski igrači Ivano Balić, Igor Vori, Mirza Džomba i Marko Vujin. Rukometne legende osvrnule su se na svoje rukometne dane, trenutne izazove koji čekaju mlade rukometaše te konstatirali kako nedostaje magije u današnjem rukometu.
    – „Nedostaje neki potez koji nije u knjigama, malo sve izgleda robotizirano, a možda i treneri ne daju toliko puno slobode, ali mlađim bi igračima trebalo dati malo više slobode. Ono čega svakako nedostaje danas je više improvizacije na terenu“, smatra rukometni virtuoz, ali imajstor improvizacije Ivano Balić.
    A različite reakcije izazvalo je i pitanje voditelja ima li neki savjet kojeg su se sjetili po završetku karijere, a da im je tijekom igranja djelovalo da nije vrijedan pažnje?
    – „Da mi je netko savjetovao da budem malo mudriji, možda danas ne bi bili svi 50 posto invalidi. Ali u tom trenutku ne razmišljaš što ti sutra nosi život, već ideš preko svojih mogućnosti, ulaziš u crveno puno puta, što je nekad i bilo dobro, ali tijelo to ne zaboravi. Danas svi mi ovdje imamo velikih zdravstvenih problema, svaki drugi rukometaš ima umjetni kuk i koljeno i to nije zdravo, ali u konačnici lijepo je igrati“, opisao je Igor Vori i dometnuo da su svi ipak zadovoljni jer su radili ono što su voljeli i još su za to bili i plaćeni.

    Posljednji današnji panel bila je prezentacija projekta RK NEXE 2.0, odnosno vizije razvija RK NEXE. Sudionici panela bili su predsjednik kluba Josip Ergović, izvršni direktor Igor Bušljeta i sportski direktor Vedran Zrnić. Prije panela na velikom je displayu emitiran promotivni film RK NEXE, nakon kojega su o razvoju i planovima RK NEXE kroz aspekte managementa, sportskog dijela i rada s mladima kroz rukometnu Akademiju NEXE, prezentirane dosadašnje aktivnosti kao i planovi za predstojeće razdoblje. Kao jedan od glavnih ciljeva istaknuta je izgradnja NEXE Arene za koju se krenulo s izradom idejnog projekta, a ne skrivajući ambicije izloženi su i planovi vezani uz osvajanje trofeja i daljnji napredak prve ekipe te mlađih selekcija.

    Po završetku službenog dijela današnje konferencija, u svečanoj dvorani Glamour upriličena je zajednička večera i neformalno druženje svih sudionika.i brojnih uzvanika.

    Konferencija HANDBALL TALKS nastavlja se sutra u 10 sati kada biti  održana tri panela: „Rukomet u medijima – Zašto nas ima/nema“, „Nove generacije – novi pristup“ i „Rukomet – jučer, danas, sutra“.
    Ulaz u sportsku dvoranu OŠ Kralja Tomislava besplatan je za sve zainteresirane, a izravan prijenos konferencije možete pratiti putem live streama na YouTube kanalu Balkan Handballa.

    Keywords

    Balkan Handball
    Handball Talks
    RK Nexe
    Share with friends

    Naši sponzori