menu icon
search icon
alt

Večeras hrvatski rukometni El Clásico – PPD Zagreb – RK Nexe

Večeras će u zagrebačkoj Kutiji šibica biti odigran hrvatski rukometni “El Clásico” – najveći hrvatski rukometni derbi. Domaći PPD Zagreb dočekuje zahuktale Gromove koji su prije nekoliko dana u Danskoj osigurali nastup na završnom turniru EHF Europske lige plasiravši se među 4 najbolje ekipe Male lige prvaka.

Iako je RK NEXE nominirao domaćinstvo Final Four turnira i već rezervirao zagrebačku Arenu, turnir će 28. i 29. svibnja biti odigran u Lisabonu, a domaćin će biti Benfica, koja će u polufinalnom susretu odmjeriti snage s poljskom Wislom Plock. NEXE će za prolazak u finale morati preskočiti vjerojatno najveću prepreku – prošlogodišnjeg pobjednika EHF Euro lige, super moćnu ekipu Magdeburga.

Trener Branko Tamše ovako je prokomentirao ždrijeb:

Europsku ćemo poslasticu ostaviti neko vrijeme po strani, jer pred nama su velika iskušenja u domaćem prvenstvu i Kupu.

Ekipa je od jučer u Zagrebu gdje će danas biti odigran veliki derbi koji je već sad poprilično uzburkao medijski prostor. Sve je počelo s količinom ulaznica koju je RK NEXE dobio za svoje navijače. Samo 60 ulaznica klub je mogao podijeliti svojim navijačima, iako je interes za odlazak u ZG bio daleko veći. Već su u pripremi bila čak tri autobusa, RK NEXE zatražio je 200 ulaznica, no iz PPD-a Zagreb odobrili su samo 60 uz objašnjenje kako je otprilike toliko podijeljeno i njihovim navijačima na prvoj utakmici u Našicama. Točno, uz razliku što je u Našice stigao jedan autobus s 50-ak navijača i nitko nije niti tražio veći broj ulaznica. Kapacitet Kutije šibice je oko 900 sjedećih mjesta, ulaznica u slobodnoj prodaji nema još od četvrtka, izrađuju se popisi navijača s osobnim podacima, imenom i prezimenom i mjestom boravišta što zaista nije uobičajena praksa na sportskim borilištima i pomalo izaziva revolt brojnih Slavonaca, ali i ostalih navijača NEXE-a koji se osjećaju u najmanju ruku diskriminirani.

Svi oni koji nisu uspjeli doći do ulaznica, ali i svi ostali koji redovito prate rukomet, u ovom slučaju neće moći pogledati utakmicu u izravnom prijenosu, čak niti na YouTube kanalu HRS-a. Kao grom iz vedra neba stigla je informacija da prijenosa neće biti, iako je RK PPD Zagreb uredno od HRS-a zatražio digitalni ključ za live stream, kao i nebrojeno puta prije, prijenos neće biti realiziran. Doznavši da je PPD Zagreb povukao zahtjev za ključ, zatražili smo ga mi, sa željom da realiziramo live stream u Zagrebu s 4 kamere i režijom što je uobičajeno u Našicama. Ključ je odobren, na YouTube kanalu HRS-a postavljena je i najava utakmice, no samo nekoliko sati kasnije više ga nije bilo, tako da live stream prijenosa večeras neće biti. Iz HRS-a je stigao mail u kojemu se kratko navodi kako su dobili informaciju da live streama neće biti. Na upit od koga je stigla ta informacija i koji su razlozi, iz HRS-a nisu odgovorili. Medijska prodajna kuća d. o. o., koja je vlasnik medijskih prava za svaku utakmicu hrvatskog klupskog rukometa, ponudila je objašnjenje:

-Niti u jednom trenutku nije problem da netko snima utakmicu. Ako organizator omogući tehničke uvjete za snimanje utakmice. Ovo što su klubovi radili do sada, radili su nelegalno. Klubovi su dobivali dozvolu uz uvjet da ispunjavaju uvjete. Ove godine nitko od mene nije tražio prava za snimanje utakmice. Ako klub domaćin zatraži streaming utakmice koja nije u televizijskom prijenosu on će je dobiti – istaknuo je Tibor Gojun, vlasnik tvrtke. Za vrijeme dok smo razgovarali telefonom, na YouTube kanalu HRS-a uživo je prenošena utakmica Paket24 Premijer lige – Lige za ostanak Trogir – Dubrava.

Znakovito je i to da niti jedna hrvatska televizijska kuća nije dobila dopuštenje za bilo kakvo snimanje za vrijeme utakmice, osim uobičajenih izjava po završetku susreta. Tko razumije, shvatit će, no okrenimo se mi našim fantastičnim Gromovima koji su prepuni samopouzdanja i odlučnosti jučer otputovali u Zagreb, a uoči polaska trener Branko Tamše je kratko najavio tekmu:

Nothing to show...